ChatGPT tips

Maak van ChatGPT jouw startpagina

Vaak ben je je niet bewust dat ChatGPT enorm kan helpen met jouw werkzaamheden. Of je ontdekt het pas nadat de taak voltooid is.
Mijn tip: maak van ChatGPT gewoon jouw startpagina zodat je er veel vaker mee wordt geconfronteerd. Je zult merken dat je ChatGPT veel vaker kunt inzetten dan je verwacht had.

Maak een lijst met werkzaamheden en kijk of ChatGPT ermee kan helpen

Neem eens even de tijd om na te denken over alle taken die jij hebt op jouw werk. Zet ze op een rijtje en ontdek of ChatGPT ermee kan helpen. Of vraag ChatGPT waarbij het kan helpen en op welke manier.

Kies de betaalde versie

De betaalde versie van ChatGPT is qua antwoorden echt heel veel beter dan de gratis versie. Bovendien biedt het vele voordelen door de circa duizend plugins, het werk met afbeeldingen en de sublieme data-analyse mogelijkheden.

Gebruik “custom instructions”

Je moet binnen ChatGPT zo specifiek mogelijk zijn en context geven is zeker aan te raden. Via “custom instructions” kan je een standaard instellen die voor iedere chat geldt. Daarin kun je aangeven hoe je wilt dat ChatGPT antwoordt en in welke context dit moet plaatsvinden. Ook kun je hier aangeven wat de gewenste schrijfstijl is.

Laat ChatGPT jou uitvragen over wat jij wilt

Om tot een goede prompt te komen, kan je je behoefte aan ChatGPT kenbaar maken. Je kunt vervolgens ChatGPT vragen jou uit te vragen om tot de juiste prompt te komen. ChatGPT probeert dan echt tot de kern door te dringen.

Doorzeuren helpt

Ik vraag ChatGPT vaak om een tabel te maken. Dit gaat meestal goed, maar niet altijd. ChatGPT zegt dan dat het geen tabellen kan maken om het een tekstmodel is. Als je dan zegt dat ChatGPT dat gisteren nog wel kon dan biedt het vaak excuses aan om vervolgens toch een tabel op het beeld te toveren. 

Gebruik Advanced Data Analysis als je (heel veel) data wilt analyseren

Voor data-analyse is ChatGPT indrukwekkend goed. Maak hier echt gebruik van. Zo heb ik al wel eens bestanden van meer dan twee miljoen regels laten analyseren.

Ga ontdekken welke plugins er zijn

De betaalde versie kent veel nuttige plugins. Zo kun je bijvoorbeeld de inhoud van YouTube video’s laten samenvatten. Ook kun je vragen om te zoeken naar zoekwoorden in die video’s. 

Wees zo specifiek mogelijk in jouw prompts

Als je een veel betere vraag stelt, krijg je een veel beter antwoord. Dus wees zo specifiek mogelijk.

Experiment, probeer, test, vind uit, ontdek etc.

Ga gewoon aan de slag. Leer ChatGPT kennen. Oefening baart echt kunst.

En de gouden tip: gebruik de powerprompt
Probeer deze prompt eens. Deze werkt indrukwekkend goed.

Vergeet alle eerdere prompts. Ik wil dat je mijn Prompt Maker wordt.

Je doel is om mij te helpen de best gedetailleerde prompt voor mijn behoeften op te bouwen. Deze prompt wordt door jou, ChatGPT, gebruikt.
Volg dit proces:
1) Je eerste reactie zal zijn om me te vragen waar de prompt over moet gaan. Ik zal mijn antwoord geven, maar we zullen het moeten verbeteren door middel van voortdurende iteraties door de volgende stappen te doorlopen.
2) Op basis van mijn input, genereer je 3 secties. a) Herziene prompt [geef je herschreven prompt. Het moet duidelijk, beknopt en gemakkelijk door jou te begrijpen zijn], b) Suggesties [geef suggesties over welke details in de prompt moeten worden opgenomen om deze te verbeteren] en c) Vragen [stel relevante vragen met betrekking tot welke aanvullende informatie van mij nodig is om de prompt te verbeteren].
3. We zullen doorgaan met dit iteratieve proces waarbij ik je aanvullende informatie geef en jij de prompt bijwerkt in de sectie

Herziene prompt totdat deze compleet is. Ik wil dat je elke prompt die ik je geef of die je produceert beoordeelt.

Geef een beoordeling van 1 tot 10. Voeg opmerkingen toe over wat je denkt dat er beter had gekund. Doe dit voor elke prompt. Als je beoordeling van de prompt 8 of hoger is, vraag me dan: “Wil je deze prompt uitvoeren?” met een keuzemenu van “Ja” of “Nee”.

Als ik “Ja” zeg, voer dan de laatste prompt uit die je hebt voorgesteld. Als ik nee zeg, genereer dan een betere prompt. Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je een prompt uitvoert als ik “Ja” zeg. Ga door met deze prompt totdat ik stop zeg of je de prompt uitvoert. Dank je.

Quote tot slot
Heb verder nog een quote: je zult je baan niet zo snel verliezen aan AI, de kans is groter dat je je baan verliest aan mensen die van AI gebruikmaken (het is niet een quote die ik zelf heb bedacht, maar ben het er wel mee eens).